Informatie

Ergotherapie

Ergotherapeuten stellen mensen in staat de dagelijkse dingen in eigen omgeving te doen.

Ergotherapie kan worden ingezet als activiteiten die eigenlijk automatisch behoren te gaan niet meer (volledig) lukken. Denk aan handelingen als aankleden, opstaan, eten, boodschappen doen, koken, schrijven, fietsen, autorijden, (huishoudelijk) werk, uitvoeren van hobby’s of ondernemen van sociale activiteiten.

De ergotherapeut bekijkt samen met u hoe u deze activiteiten zo zelfstandig mogelijk in uw eigen omgeving kunt oppakken.

Het lopen gaat steeds moeilijker en fietsen kan ik niet meer. Toch zou ik graag zelfstandig naar buiten willen gaan, voor bijvoorbeeld mijn boodschappen en een ommetje.”
Na mijn beroerte ben ik het overzicht in de keuken kwijt. Graag zou ik weer leren zelfstandig te koken.”
Het lukt me niet naast het werk iets te ondernemen. Het kost me teveel energie.”
Wie kan mij adviseren over geschikte hulpmiddelen en (woning) aanpassingen?”

Onze ergotherapeuten bieden deskundige zorg op het gebied van:

- CVA
- Dementie
- Parkinson
- Multiple Sclerose
- Decubituszorg
- Begeleiding van ouderen en mantelzorgers
- Chronische pijn- en vermoeidheidsklachten
- COPD
- Reuma
- Valpreventie
- Arbeidsondersteuning
- Oncologie
- NAH

Hoe werkt een ergotherapeut

Wanneer u een ergotherapeut inschakelt, stelt de ergotherapeut samen met u vast wat voor u belangrijk is en wat in het dagelijks handelen niet meer lukt. Er zal daarover, waar nodig, overleg worden gevoerd en samengewerkt worden met de huisarts, fysiotherapeut, thuiszorg en mantelzorger.

Allereerst analyseert de ergotherapeut activiteiten die voor u van betekenis zijn en die u niet naar wens kunt uitvoeren. Vervolgens bekijkt de ergotherapeut samen met u welke mogelijkheden er zijn om handelingen zelfstandig, veilig en met minder klachten uit te voeren.

De ergotherapeut geeft advies, instructie en training. Ook op het gebied van hulpmiddelen en (woning)aanpassingen. De (professionele) verzorger van de cliënt wordt nadrukkelijk bij de ergotherapie betrokken. Dit komt de totale zorg ten goede en bevordert het functioneren van de cliënt.

Ergotherapie en mantelzorg

Mantelzorgers zorgen voor een chronisch ziek of gehandicapt familielid. Deze zorg is vaak langdurig en intensief. Het risico op fysieke en psychische overbelasting is daardoor groot. Samen met de mantelzorger bekijkt de ergotherapeut de activiteiten die hij/zij uitvoert met betrekking tot de zorg en welke problemen daarbij ervaren worden. Vervolgens wordt een passende oplossing gezocht.

Het (vroegtijdig) inschakelen van een ergotherapeut kan zelfs een opname of dagbehandeling in een verpleeghuis of andere zorginstelling voorkomen of uitstellen. Ergotherapie verlicht bovendien de taken en werkzaamheden van mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers.

Hoe komt u bij een ergotherapeut

Wanneer u een beroep wilt doen op een ergotherapeut, kunt u rechtstreeks contact opnemen met een van onze ergotherapeuten. Deze kan aangeven of een verwijzing in uw geval nodig is. 

Heeft u een algemene vraag of wilt u alle ergotherapeuten van Ergocollectief bereiken, stuurt u dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vergoeding

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Iedereen heeft recht op minimaal tien behandeluren per kalenderjaar. Sommige verzekeringen vergoeden meer. De polis van uw zorgverzekeraar geeft u daarover meer informatie. Let hierbij wel op het eigen risico.

De ergotherapeuten zijn lid van Ergotherapie Nederland en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.